Duurzaamheid is een hot topic. Ook in deurenland. In de gesprekken die we zowel met onze leveranciers als met onze klanten voeren, komt het onderwerp duurzame deuren altijd aan bod. Maar wat bedoelen we daar precies mee? Welke facetten komen bij duurzame deuren kijken en hoe spelen wij, als deurenspecialist, daaropin? In dit artikel zetten we alles m.b.t. duurzaamheid omtrent deuren op een rij.
WAT MAAKT EEN DEUR DUURZAAM?
Duurzaamheid is een ruim begrip dat veel facetten raakt. Het begint al bij de grondstoffen die we gebruiken en hoe, en vooral ook waar, we die inkopen. Het is inmiddels wel duidelijk dat we het milieu zo min mogelijk moeten belasten. Als innovators binnen de bouwsector houdt BPZ hier rekening mee. Het doel is positief bij te dragen aan duurzamere bouwprocessen, waarbij energieneutrale gebouwen voorop staan. Dit is echter een evolutie. En evoluties kosten tijd en vragen dat alle betrokkenen binnen de sector de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Het vraagt ons allemaal om kritisch te blijven kijken naar verduurzamingsprocessen en ons eigen aandeel hierin.
GECERTIFICEERDE PRODUCTEN, VOORZIEN VAN KEURMERKEN
Bij BPZ zijn wij dagelijks bezig met het verduurzamen van onze processen en voldoen wij aan alle hedendaagse certificeringen. Zo maken wij uitsluitend gebruik van verantwoordelijk geproduceerd hout, mét behoudt van de omgeving. Door keurmerken als STIP, FSC® & PEFC kunnen wij laten zien dat wij ons houden aan de gestelde eisen. Al deze certificaten zijn gewaarborgd door SKH (Stichting Keuringsbureau Hout).
EEN DUURZAAM PRODUCTIEPROCES BEVORDERT EEN LANGE LEVENSDUUR
Naast duurzame grondstoffen zijn het productieproces en het onderhoud ook aspecten die bij duurzame deuren komen kijken. Ons streven is dat deuren zo min mogelijk onderhoud nodig hebben. Dat betekent dat we naast de gebruikte grondstoffen ook in het ontwerp, de productie en installatie duidelijke keuzes maken. We werken met leveranciers die dezelfde visie als ons uitdragen. Voor wat betreft productie beperkt BPZ zich voornamelijk tot Nederland. Op die manier dragen we bij aan de werkgelegenheid in eigen land, maar besparen we ook op transport.
CIRCULAIRE DEUREN
De meeste mensen zijn bekend met recyclen: wat kan een product nog aan het einde van zijn levensduur. Wanneer we dit een stap verder trekken, hebben we het over circulair ondernemen. In de circulaire economie wordt gekeken naar de gehele levensduur van een product, wat begint bij het ontwerp. In het geval van deuren is dat: hoe kunnen we deuren ontwerpen zodat we de grondstoffen, zonder verlies van kwaliteit, keer op keer kunnen inzetten. Ook wordt er gekeken naar hoe gebruikte grondstoffen vervangen kunnen worden, zodat de belasting voor het milieu minimaal is.
Onze deurenfabriek, Van Vuuren, is FSC®, BREEAM, KOMO en LEED gecertificeerd. Materialen zijn een essentieel onderdeel van onze gebouwde omgeving. Welk materiaal wordt gebruikt, is in grote mate bepalend voor de schade die een gebouw toebrengt aan zijn omgeving en het milieu. Het is daarom erg belangrijk dat inzichtelijk is welke materialen welke eigenschappen hebben. Van Vuuren heeft van haar producten LCA’s (Levenscyclusanalyse) en EPD’s (Environmental Product Declaration) op laten stellen. Deze producten zijn dan ook opgenomen in de nationale milieudatabase. Zo wordt een zo optimaal mogelijke invulling gegeven aan de materialisatie van een gebouw.
BPZ EN DUURZAME DEUREN
Net zoals in andere sectoren, zal de toekomst van de bouw ook evalueren op het gebied van duurzaamheid. BPZ denkt hierin mee en loopt voorop voor wat betreft duurzame concepten. Zo hebben we BPZ Renoplus opgericht, waarbij we ons onder andere richten op revitalisering van bestaande gebouwen. En het stalen deur-/kozijnelement genaamd de DOMUS DOOR. Het stalen element is ontworpen om uiterst duurzaam te zijn en uw veiligheid te garanderen. Zo voldoet de DOMUS DOOR aan alle Europese eisen, beschermt deze u tegen indringers en houdt het geluid, rook en brand buiten.
We moeten nu al nadenken over hoe de toekomst van duurzame deuren uit zal zien: bestaat er dan nog een deur? Worden deze wellicht 3D geprint? Vraagstukken die we in gedachten houden in onze duurzaamheidstransitie binnen de bouwsector.
Lees meer over deurenspecialist BPZ >